VALEA GURGHIULUI

VIATA SALBATICA

             Respir incet  si rar, fara sa fac vreo miscare. Nu aud decat frunzele uscate care cad. "Stii cind vine ursul pentru ca trosnesc crengile sub el cand calca.
            Uneori, apare din padure, in fata observatorului,si merge direct la mancare. Alteori, vine chiar pe drum", imi spune Calin Pop, profesor de vanatoare si salmonicultura la Colegiul Sivic din Gurghiu, care rna insoteste la unul dintre observatoarele din padurea Mociar. Nu avem mult de asteptat, suntem ajunsi doar de 10 minute si-l vad. Vine linistit pe drum, se opreste la o baltoaca in care se balaceste minute bune, apoi se indreapta spre locul unde gaseste de obicei, mancare. E masiv, cam 350 kg, estimeaza insotitorul meu, si imi face semn ca pot incerca o poza.  Ii admir calmul, pentru ca mie imi tremura mainile. In linistea padurii, declansatorul Cannonului se aude ca o bubuitura. 
            Ursul face o intoarcere rapida si dispare in padure. Ma incearca un amestec de bucurie, admiratie, curiozitatete si teama, caci, desi nu sunt singura, nu rna simt in largul meu cu un urs brun liber, la cativa metri de mine. Pe Valea Gurghiului, poti incerca si tu aceasta experienta demna de un Bucket List (si, cu echipamentul foto potrivit, poti surprinde cadre inedite), in plimbari la observatoare, organizate, cu ghid. „Ai ocazia sa vezi animalele salbatice libere, in mediul lor, nu in tarc”, explica Mircea Todoran, presedintele Asociatiei de Vanatoare si Pescuit Sportiv  Valea Gurghiului, care gestioneaza trei fonduri de vanatoare, insumand 32.000 ha, „dar, trebuie sa tii cont de sezon (cerbul, cipriorul si mistretul pot fi vazute tot timpul anului, spre deosebire de urs, care iarna intra in hibernare) si de momentul zilei, pentru ca animalele ies dimineata, inainte de rasarit, sau la amurg." De-a lungul istoriei, aceasta zestre naturala a adus in zona principi, mostenitori imperiali, fete regale si  sefi de stat, pasionati de vanatoare. Potrivit documentelor de arhiva, citate de Mihai Gherghel, fost director la Colegiul din Gurghiu, principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi I (1630-1648), venea des sa vaneze pe domeniul din Gurghiu, unde a construit un castel, transformat in 1883in castel de vanatoare pentru Rudolf de Habsburg, fiul imparatului Franz Josef (tot din dorinta casei de Habsburg s-au plantat arbori ornamentali, luand  nastere, treptat, Parcul Dendrologic). 
           Mai sus, la Lapusna, este un alt castel de vanatoare, ridicat de regele Ferdinand, pus in circuitul turistic. Recordul national la cerb,  emblematic pentru Valea Gurghiului, care nu a fost depasit din 2005 si a obtinut bronzul european, e din zona, de la Fancel (expus la Muzeul Cinegetic Posada). „Avern unul dintre cele mai bine populate fonduri de vanatoare de munte” conchide presdintele AVPS Valea Gurghiului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu