VALEA GURGHIULUI

La pescuit de pastrav

            Printre fructele, legumele, branzeturile, lazile frigorifice si obiectele de instalatii pe care le gaseSti in magazinullui Zoki, intr-un colt, Ia geam, vezi o masuta pe care sunt imprastiate tot felul de chitibusuri.
           Zaharia Damian (Zoki) e prizonier in magazinul sau de luni pana sambata, dar duminica o zbugheste pe dealuri. iar coltisorul de care ti-am vorbit ii tradeaza marea pasiune: este "biroul" Ia care confectioneaza muste pentru pescuit la pastrav. In apele Gurghiului traiesc pastravul indigen, pastravul curcubeu, fantanelul, lipanul, lostrita, iar Mihai Todoran, la 17 ani, cunoaste, ca si mai experimentatul Zoki, toate cotloanele in care se pescuieste bine. “E un pescuit special, nu e monoton”, imi spune. La pastrav, pescuiesti la musca (momeala artificiala care imita insectele de la suprafata apei), nu vii cu scaunelul de pescar, asteptand de pe mal sa traga pestele. Intri in apa, iei in calcul ora, presiunea atmosferica, anotimpul – “pentru ca fiecare anotimp are musca lui". Regula de baza este sa alegi musca buna, cea care sepotriveste eel mai bine cu ce vezi pe apa. Usor de zis, dar imprevizibil, si in asta consta toata stiinta si frumusetea pescuitului la musca. “Descoperi ce ai de facut doar cand te afli pe apa. Doar la fata locului iti dai seama ce aide facut si ce musca trebuie sa folosesti”, imi explica Mihai.
             Pentru un pastrav gustos, cu mamiliguta, sos de usturoi cu smantana si o porte de papanasi cu dulceata de afine, servite intr-un foisor deasupra apei Gurghiului, opreste-te la “Pensiunea Lucretia” din  Bradetelu, Ibanesti - in drum spre Lapusna, pe partea stanga (restaurantul e deschis doar in weekend). Daca aerul curat, de padure de munte, te imbie sa mai ramal, Lucretia are  sapte camere pentru cazare, bucatarie complet utilata pentru a-ti gati, locuri de gratar si de joaca pentru copii. Pentru cazare si bucatarie deschisa si in timpul saptamanii - nu lipsesc din meniu pestele si papanasii- poti  merge la pensiunea de peste drum “Ovidiu si Paula”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu