VALEA GURGHIULUI

Castelul de la Lapusna

      In Lapusna, in inima padurii, la 815 m altitudine, unde aerul curat, foarte bogat in ozon, care-ti umple plamanii, aproape te ameteste, se afla castelul de vanatoare Lapusna. Ridicat intre 1925 si 1926  de regele Ferdinand, el a gazduit familia regala, iar partidele de vanatoare au atras cunoscuti lideri comunisti, precum Hrusciov, Jivkov, Tito. 
        Nicolae Ceausescu venea frecvent aici. La intrarea principala te intampina vitraliicu aspecte definitorii pentru zona (precum vanatoarea, pastoritul, culesul). Mobilierul e din molid baituit, cu sculpturi impecabil conservate, foarte dificil de realizat, deoarece molidul se aschiaza usor, teracotele superb au fost comandate la Viena si geamurile duble, din sticla, sunt lucrate artizanal. Impresionant, enigmatic plin de istorie, castelul din Lapusna este intrudus in circuitul turistic. 
     Te poti caza chiar in camera regelui sau reginei, poti incerca sa dai un mat la tabla de sah lucrata manual special pentru Mihail Sadoveanu, pasionat de vanatoare si pescuit, sau sa inveti suba, la masa Elenei Ceausescu. Castelul este ideal pentru ozonoterapie spontana, turism de relaxare, istoric si ecumenic (in apropiere se afla Biserica de lemn Sf. Nicolae, construita in 1779), dar nu uita ca te afli intr-un loc special, cu obiecte de patrimoniu national, care trebuie respectate, ingrijite si conservate, subliniaza Claudia Pescar, general manager.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu