VALEA GURGHIULUI

Muzeul viu

        Mama Nica, din Solovastru, are 92 de ani  de ani si locuieste intr-o casa mai batrana decat ea, in care s-a nascut barbatul ei, acuma mort.
       E o casa asa cum se faceau pe vremuri, pe care nu a vrut sa o  schimbe. “Le-arn zis sa lase casa cum este si dupa ce rna duc, s i sa lase oamenii sa vina in ea. Mie mi-a placut lumea", imi zice mama   Nica si ochii fara ochelari, plini de viata, ii rad. Slava Domnului, lumea vine la ea! Nu doar copiii, nora, nepotii, stranepotii si stra-stranepotii, dar si necunoscuti, domici sa vada cum se traia pe vremuri si cum arata o casa traditionala cu viata in ea. La intrare este o bolta de vita-de-vie, pe pereti sunt agatate fotografii vechi, de familie, unele din 1915, iar pe pat sunt aranjate frumos toalele, fundurile de pema si cearceafurile, ca sa se vada toate modelele si dantelele lucrate de mana. In fiecare an, mama Nica lipeste peretii cu lut - pana de curand lucra ea, dar acum cere ajutorul nurorii sale – si ii da cu mieruiala, vopsea albastra.
        In Solovastru se mai tin sezatori, cu obiceiuri traditionale si cu atmosfera vesela si glumele de pe vremuri. Se organizeaza si pentru grupuri, dar trebuie sunat in avans la Mirela:. “Cine vine nu este doar spectator, ci ia parte la sezatoare”, spune Florentina, coordonatoarea ansamblului popular: ”Coronita", din Solovastru. ,E servit cu galuste (sarmaluta cu pasat), tuica si intodeauna se lasa cu o petrecere la sfarsit.

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu