Africa de Vest

Capitala BAMAKO


         In sezonul ploios, Africa “neagra”e o provocare pentru simturi. Tuleie de vegetatie suculenta cucersc Sahelu. Fructe si legume proaspete sunt stivuite pe tarabele din sate si peste tot pe marginea ulitelor din glod stacojiu. Pasarile, parca mai albastre ca oriude, se pun pe cuibarit in baobabii care te atata cu fructele lor acrisoare. Aerul piscaa. Peste tot miroase a mango si fan cosit.
Pentru nomazii  Fulani e anotimpul transhumantei. Buzele si gingiile femeilor tinere sunt tatuate ritual cu pigment negru.
        Tchoodi le marcheaza trecerea in randul adultilor,  dintre care vor incepe sa-i caute un sot. Casele lor de iarba, Bukkaru,  sunt parasite. Torentii le vor topi in doar cateva luni. Acum, incarcate cu cele mai de pret bunuri ale comunitatii,  caravanele de magarui se urnesc  catre pasunile  din provincia  Sikasso,  granarul tarii.    Noi mergem in sensul opus, spre Bamako.
         Nu ai grei sa confunzi capitala republicii  Mali cu un sat neobisnuit de mare. Mai toate orasele subsahariene sunt asa. Fluviul Niger, cel mai lung din Africa de Vest, imparte Bamako in doua: cartierele sarace cu bordeie de tabla sunt pe un mal, cladirile administrative cu fatade din perete-cortinai hotelurile de lux, pe altul. intre ele se afla enorma Grande Marche, adevarata inima a capitalei. Milioane de locuitori o tranziteaza macar o data pe zi. Unii targuiesc diverse bunuri de plastic importate din Nigeria sau din China. 
          Altii vaneaza cele mai frumoase imprimeuri ghaneze pentru fuste pagnei costume facute pe comanda, pentru ca malienii nu concep sa iasa nici macar pana la piata decat imbracati cel putin la patru ace. Suferinzii cauta in sectorul cu fetisuri, printre carapace de broaste testoase, dinti de sacal, fetusi de vaca si papagali mumificati, gri-gri-ul prescris in reteta de vraciul voodoo. Cei mai multi insa vin in bazar pentru a lua masa, iar tarabele cu de-ale gurii serevarsa dincolo de trotuar. Ar fi pacat sa nu ne riscam stomacul cu savori nefamiliare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu