AGENDA PENTRU MALI


MOLIPSESTE-TE DE  “MAL D'AFRIQUE” Intr-una dintre cele mai prietenoase, tolerante si diverse cultural destinatii de pe continent. Peisajul variaza de Ia Sahara Ia Sahel, in capitala Bamako ai mancare de strada delicioasa, cluburi cu muzica live si o autentica piata de voodoo, iar in nord ai de vizitat cetatile caravanelor si un trib stravechi.

ESTE SIGUR?
Din 2012, orasele Gao si Timbuktu sunt mai greu de accesat de turisti, iar anul trecut a avut loco incercare de atentat in capitala, intr-o cladire frecventata de expati si oameni de afaceri. Pentru un vizitator anonim insa, Mali a ramas perfect sigur, indiferent ca o faci cu vehicul propriu sau cu transportul in comun. Nu uita ca tara este foarte mare aproape de doua ori cat Texasul. Drumurile sunt excelente, dar conexiunea la internet lasa de dorit. Chiar si la fata locului informatia nu circula usor. 

CUM E VREMEA
Calda tot timpul, cu exceptia noptilor in zonele semidesertice din nord. Pentru a ocoli furtunile din sezonul ploios, alege intervalul octombrie-februarie.

TINUTUL DOGONILOR
Este cunoscut ca unul dintre cele mai frumoase din Africa, pentru peisajul muntos, arhitectura vemaculara dogona si granarele teleme incastrate in stanci. Ritualurile Dogonilor sunt faimoase datorita dansurilor pe picioroange si maistilor elaborate. Anul nou animist se serbeaza intre mai si iunie, iar festivalul Sigi abia o data Ia 6o de ani, cu urmatorul estimat pentru 2027. Cand vizitezi un sat, nu uita ca obiecte aparent banale sau naturale pot avea o semnificatie sacra, iar anumite zone - ca altarul zeului Ama  si casa hogonului - sunt strict tabu.

CAT COSTA?
O calatorie ghidata in zona Dogonilor incepe de Ia 15 euro de persoana pe zi si include mesele si cazarea in sate, fie in camere modeste sau in sistem camping,  pe acoperiurile caselor. Organizeaza-te din timp. Transportul public intre Bandiagara si satele de pe faleza e aproape inexistent. Daca nu poti merge pe jos  si nu ai deja un vehicul, inchirierea unuia pe plan local te poate costa zile intregi. Nu iti place mancarea africana? Atunci fa-ti  ultimele provizii la piata din Sevare.

CE SA AI IN BAGAJ
Pantofii de trekking, crema solara cu factor ridicat si un filtru mecanic sau pastile pentru purificarea apei. In sezonul ploios ar fi indicat sa ai propria plasa de tantari impregnate corespunzator, un flacon de Quartem si suficienta lotiune contra nesuferitelor insecte prin care se transmite malaria.

CE SA CUMPERI SI DE UNDE
Muzica maliana din capitala, sculpturi din regiunea Dogon, bijuterii din ambra din Djenne, textile bogolan din Segou Si pagne din orice localitate. Lungimea standard pentru o fusta africana este 1,5m.

FESTIVAL AU DESERT
Cel mai celebru eveniment muzical din Africa este inca in exil. In 2015 a fost integrat intr-o caravana a pacii alaturi de Festivalul Niger din Segou Si Festivalul Taragalte din M'hamid, Maroc. Pentru editia din 2016.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu